Söndag morgon: Ett nytt år i Jokkmokk

Söndag morgon efter Jokkmokks marknad. Ett nytt Jokkmokksår börjar...

Så är marknaden över för den här gången. Enligt den allmänt accepterade tideräkningen börjar därmed det nya året i Jokkmokk idag. Jokkmokks marknad är ett så stort arrangemang, med så många besökare (i förhållande till antalet invånare) och så stor betydelse lokalt, att det ofta talas om tiden “före marknaden” och “efter marknaden”.

Jag kom precis hem efter en kort biltur igenom Jokkmokk, och det är givetvis fortfarande människor i rörelse. Kolt- och pälsklädda personer, besökare bärandes på stora väskor, och enskilda knallar vid lastbilar syns fortfarande på gatorna tillsammans med Jokkmokkare ute på morgonpromenader i det fortfarande helt fantastiska vädret. På våran egen gata, Västergatan (dryga kilometern ifrån marknadsområdet), är det desto lugnare.

Västergatan, Jokkmokk, söndag den 10:e februari 2013

Vad händer nu?

För Jokkmokk: Live! betyder marknadens slut att den här bloggen går över från att vara en direktrapportering från marknaden till att bli en allmän dokumentation av marknaden, med reflektioner och publiceringar av material som kommer in i efterhand. Allt material kommer att finnas kvar här så att den som vill kan uppleva (eller återuppleva) vintermarknaden 2013 i efterhand. Bloggen kommer att arkiveras och säkerhetskopieras i dess nuvarande form, för att sedan uppdateras och anpassas för att kunna användas som en allmän Jokkmokksblogg såväl i vardagen som vid framtida arrangemang och evenemang.

Andreas Viklund, marknadsbloggare för "Jokkmokk: Live!" under Jokkmokks marknad 2013Utvärderingar, besöksstatistik och reflektioner kommer att publiceras under nästa vecka, liksom mer material som har samlats in under helgen. Om någon av er som besökte marknaden vill dela med er av eran marknadsupplevelse i text- eller bildform, så skicka gärna ett mail till live@jokkmokk.com så publicerar vi det här.

Idag blir det dock en lugn och stillsam dag som jag tillbringar hemma i huset tillsammans med en samling glada hundar, i väntan på att min sambo Johanna kommer hem senare i eftermiddag. Hon är just nu på väg till Luleå för att lämna domaren för det som har varit hennes stora projekt under veckan, Jokkmokks Brukshundklubbs utställning i ridhuset igår, på flygplatsen. Med det gjort är både hennes och mina åtaganden och projekt för veckan avklarade och då tar vi helg, för att sedan åter landa i vardagen igen i början av nästa vecka.

Med detta 40:e inlägg avslutar jag därmed direktrapporteringen från Jokkmokks marknad 2013. Fortsätt gärna följa Jokkmokk: Live! även i framtiden. Det kommer att hända mer här i framtiden, det lovar jag.