Torsdagens renrace är avklarat

Fyra kvalificeringsrace, två semifinaler och en final – sedan stod Cecilia Häggblad från Nälden som segrare i den första dagens renrace på sjön Talvatis nedanför Hotel Jokkmokk. Men som så ofta var det lika mycket tur som skicklighet som krävdes; vinstmarginalen för Cecilia i semifinalen var bara några centimeter. Som vinnare tilldelades hon en pokal bestående av ett renhorn, medan övriga deltagare fick ett hängsmycke tillverkat av Jokkmokks Tenn.

Med i dagens renrace var även Trevor Rooper, en amerikan som till vardags är coach för baseballaget (och svenska mästarna) Stockholm Monarchs. Trevor, som lockats till Jokkmokk av sin sambo Åsa som är född här, åkte i en lagtröja – och var nöjd med upplevelsen. “Renarna var redo, det gick ganska snabbt!”, säger Trevor när jag intervjuar honom efter racet. Det blev dock bara ett race för honom, eftersom han förlorade och därmed var utslagen. “Innerspåret har nog en liten fördel. När jag väl kom på att man kunde styra renen, hade motståndaren redan ett försprång.”, avslutar Trevor Rooper.

Det blir renrace även imorgon och på lördag, klockan 14:00 båda dagarna. På lördag kommer jag själv att vara en av deltagarna. Jag vet ännu inte vem jag kommer att möta, men jag lägger Trevors ord om att det går att styra renen på minnet. Vis av erfarenhet vet jag dock att den tanken kommer att vara borta när renen sätter fart: då handlar det bara om att hålla sig kvar på kälken och ta sig i mål helskinnad.

Videoklipp 1 – Trevor Rooper möter Mikaela Rosell.

Videoklipp 2 – Vinnaren Cecilia Häggblads målgång i finalen.