Renracet, lördag den 7:e februari

Så var renracet avslutat för i år. Jag åkte i det tredje kvalheatet, och precis när renarna görs i ordning fick jag strul med kameran. I stressen som uppstod hann jag inte ta av mig jackan för att som utlovat åka i t-shirt, och i själva racet var jag och min ren chanslösa så det blev inga fler åk. Men jag fick igång kameran och fick med mig en halvbra video från mitt race. Inte lika bra som Trevors video, men filmad i högre upplösning och med fler bilder per sekund. Videoklippet kommer upp senare ikväll. Bilden nedanför är en stillbild ur videon – i ett dramatiskt ögonblick när min motståndare höll på att falla av kälken:

Renrace - Actionkamera

En av deltagarna var en ung kvinna från USA vars namn jag inte lyckades uppfatta. Hon hade anmälts till racet av släktingar, men hon visste ingenting om att hon skulle vara med förrän deltagarnas namn ropades ut. Hon ville först inte komma in på banan när hennes namn ropades upp, men tog mod till sig och genomförde ett heroiskt kvalrace under stor dramatik. Kälken välte och hon föll av, men promenerade sedan in i målet till publikens applåder.

Som så många gånger förut: En fantastisk upplevelse, ett riktigt bra arrangemang och otroligt roligt att för andra gången få representera Jokkmokk under en av de tre racedagarna. Tack till Samelandsresor som står för helhetsarrangemanget, Rickard Länta som ansvarar för renarna och John Kuoljok som gjorde ett toppenjobb som konferencier och kommentator. Tack också till Trevor Rooper som lånade ut kamerahållare och glasögon så att jag kunde filma mitt race. Jag tvivlar på att jag kommer att vara med fler gånger, men jag rekommenderar alla som gillar fartfyllda upplevelser att anmäla sitt intresse när det börjar närma sig marknad nästa år!